Wat kan je doen tegen Ebola

Wat kan je zelf doen aan bescherming tegen Ebola?

Er is nog geen vaccin of medicijn tegen Ebola. Op dit moment is er alleen experimentele medicatie  die zijn werking nog moet bewijzen. Het meest belangrijk is dus dat je te allen tijde voorkomt dat je in aanraking komt met het virus.

Beschermingsmiddelen

Voor een goede bescherming is weg blijven bij mogelijke bronnen – met name drukke plaatsen – de basis als er een Ebola uitbraak in Nederland is.

Maatregelen die je kan treffen zijn het aanschaffen en dragen (indien nodig) van berschermde kleding. Een basis pakket voor bescherming tegen Ebola bestaat uit een speciale overall, overlaarzen, handschoenen, mond-neusmasker en een gelaatsmasker. Deze zijn o.a. verkrijgbaar via Prepshop.nl.

Handschoenen

De handschoenen zijn gemaakt van Nitril en daarmee latex en rubber vrij. Doordat ze gemaakt zijn van nitril zijn ze tot vier keer beter bestand tegen perforatie dan natuurlatex handschoenen. Wanneer we ze vergelijken met neopreenhandschoenen blijken ze tot drie keer beter bestand te zijn.

Overlaarzen

De Microgard 2500 overlaars is de hoogte beschermingsgraad in overlaarzen beschikbaar. De overlaars biedt dankzij de goede mechanische stertke bescherming tegen zowel stofdelen als vloeistoffen en heeft de hoogste classificaties tegen besmettingagentia.

Overalls

Maar hoe maak je nu een keuze uit  de verschillende overalls die er zijn? Om met de voordeligste te beginnen, dit is de Microgard 2000ts plus, deze is minimaal vereist voor een gedegen barrière tegen Ebola. Het nadeel van deze is de slechte beschikbaarheid: de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft deze aangewezen als overall welk je hebben moet, wat maakt dat er een enorme run op is en fabrikanten niet langer levertijden durven te geven omdat ze de vraag niet aankunnen. Als alternatief,  dat zelfs een hogere weerstand biedt tegen vloeistoffen, is er de iets duurdere Microgard 2500.

BELANGRIJK! De Microgard 2000ts plus en de Microgard 2500 zijn bedoeld voor éénmalig gebruik!

Als derde optie is er de Microchem 4000, welke op alle gebieden nog veel beter presteert en wordt gebruikt door Hazmat teams waar de besmettingsbron nog niet bekend is. Daarnaast is het pak geschikt om gedesinfecteerd te worden zonder dat dit de werking van het pak aantast.

Desinfecteren
Desinfecteren is overigens hét gedeelte waar alle besmettingen gebeuren bij hulpverleners, dit is lastig en behoord geoefend te worden! In de Ebola Preventie Kit (zie kader rechtsboven) staat informatie van de WHO over het omgaan met de persoonlijke beschermingsmiddelen.

Gezicht- en adembescherming

Betreffende gelaatsbescherming en luchtweg bescherming is de eerst vraag die gesteld moet worden is Ebola nu wel of niet via lucht overdraagbaar. De definitie hiervan is dat de Ebola virusdeeltjes nu niet zich individueel door de lucht kunnen verplaatsen, maar wel via bijvoorbeeld waterdruppeltjes uit een nies.

Prepshop.nl adviseeert te kiezen voor een volgelaatsmasker als het budget dit toelaat, want alleen dan heb je met het overall een naadloze afsluiting en een zo goed mogelijke barrière tegen Ebola. Hierbij zijn de P3 schroeffilters nodig voor de filtering van de lucht die geademd wordt.

Als alternatief zijn er FFP3 stofmaskers welke ook Ebola uit de lucht zuiveren. Hoewel ze 4x zo goed zijn als wat de WHO adviseert hebben ook deze filters maximaal 2% fout marge om te mogen voldoen aan de norm. Het heeft voorkeur deze te gebruiken in combinatie met een gelaatsscherm om toch directe spatten van het gezicht te weren. Het Honeywell Prisma gelaatsscherm is een basis scherm wat goed functioneert, het Honeywell Bionic gelaatsscherm geeft veel meer comfort en sluit beter aan bij het gelaat.

Prepshop Ebola Berschermingspakket Basic